Oldal kiválasztása

Trollkodás vagy zseniális marketing?

2017. február 24.

A Google szinte a kezdetektől valamilyen édesség nevével illeti az Android főverzióit. Lehet, hogy az Oreo lesz a következő?

Az eleinte csak belső használatú kódnevek az angol ábécé betűit követik, és az 1.5 főverzió óta a köztudatba is bekerültek. A kódnevek valamilyen általános édességhez kapcsolódnak, az eddigi egyetlen kivétel a Kit Kat volt. Csak a bejelentést követően derült ki, hogy a márkát birtokló Nestlével a színfalak mögött egy hosszú tárgyalási folyamat eredményeként lett a 4.4 főverzió neve a közismert csoki. A tárgyalások a legnagyobb titokban zajlottak: a Google dolgozói közül is csak nagyon kevesen tudtak arról, hogy a belső használatban Key Lime Pie-ként hivatkozott variáns valójában teljesen más néven fog megjelenni.

A jelenlegi, N(ougat) kódnevű 7.0-át egy O betűs édesség fogja váltani, a felhasználók pedig régóta azt tippelik, hogy a befutó az Oreo lehet. Noha a Google ezt hivatalosan sosem erősítette meg, az mindenesetre árulkodó, hogy a cég egyik felsővezetője, Hiroshi Lockheimer Twitteren közzétett friss bejegyzése is. Ezen egy kisméretű Oreo-torta mozgó képe látható. Lockheimer vezető szerepet tölt be az Androidnál, a Play Áruháznál és a Chrome OS operációs rendszernél így minden bizonnyal tudhat valamit. A szivárogtatás is kizárható, mert a poszt még mindig elérhető. Ha csak trollkodás, akkor Lockheimer csillagos ötösre vizsgázott, mindenesetre a poszt végigsöpört a techsite-okon, a rajongók pedig megőrülnek a várakozástól. Az O betűs főverzióról biztosat valamikor májusban tudhatunk majd. Ja, Lockheimer azóta emelte a tétet. Pocky nevű édességről készített fotója mellé csak annyit írt: #2018.