Oldal kiválasztása

Tarolt a MITEM

2017. május 15.

A Nemzeti Színház marketing menedzserével, Sallai Zsófiával készítettünk interjút a IV. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó elsöprő sikeréről.

Forrás: Nemzeti Színház

Mi a MITEM, és miért olyan különleges?

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozót immár negyedik alkalommal szerveztük meg. Ez egy rendkívül rangos, hiánypótló kulturális fesztivál, amelynek célja a világ színházi sokszínűségének bemutatása. A MITEM különlegessége a világhírű rendezők, színészek sajátos színházi nyelvén és a szerteágazó kulturális szakmai ismeretein alapszik.

Melyek a húzódarabok, milyen neves színészek léptek színpadra a sorozat keretében?

Mindegyik darabunk időtálló klasszikus: Shakespeare monológjai, a Faust, vagy Dosztojevszkij Bűn és Bűnhődés darabja is a palettán szerepel. Idén a mesterek fesztiválját rendeztük meg, hiszen Silviu Purcărete, Eimuntas Nekrošius, Rimas Tuminas, Eugenio Barba, Valerij Fokin, Alvis Hermanis, Viktor Rizsakov is elhozták előadásaikat. Elismert külföldi színművészek közül csatlakozott Vitalij Kiscsenko, aki a Fehér tigris és Mission impossible filmekben is játszott, valamint Bács Miklós, aki a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház tagja. Hazánk elismert színészei közül mások mellett  az idén Kossuth-díjat kapott Nagy-Kálózy Eszter, a szintén idén Érdemes Művésznek választott Söptei Andrea, a Kossuth-díjas Udvaros Dorottya, a Kiváló Művész, Szarvas József, a Jászai Mari-díjas Fehér Tibor lépett színpadra.

Forrás: Nemzeti Színház

A kampány előtt milyen látogatottságra számítottatok? A látogatók száma tükrözte végül az elképzeléseiteket?

Eddig mindhárom évben nagy érdeklődés övezte a MITEM kezdeményezését, de az idei év valamennyi várakozásunkat felülmúlta. Szinte minden darabunk teltházas volt, rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk az eseményről. Büszkék vagyunk arra, hogy ez a fesztivál felkerült Európa színházi téréképére és nagyban hozzá tehetünk Magyarország kulturális ismertségéhez, elismertségéhez. A kampány üzenete is célt ért, igyekszünk egyre nagyobb hangsúlyt fordítani a külső kommunikációra.

Tervezitek a folytatást? Mi a MITEM jövője?

A teltházas előadásaink arról tanúskodnak, hogy érdemes folytatnunk, amit elkezdtünk. Nagy színházi hagyományokkal rendelkező nemzetként célunk, hogy évről évre több külföldit vonzzunk Budapestre, és ismertessük meg hazánk kulturális javaival. A MITEM ebben a hálás folyamatban értékes bástya. A MITEM most már a világ jelentős színházi találkozói közé tartozik.

Forrás: Nemzeti Színház