Oldal kiválasztása

„Polak, Węgier, dwa bratanki”

2017. március 26.

Ügynökségünk megbízást kapott, hogy egy igazi reality show keretében megmutassa, mit tudnak a mai lengyel fiatalok a lengyel-magyar barátságról, a magyarokról és Magyarországról. A munkát nem csupán szép kihívásnak, de nagyszerű feladatnak találjuk. Az első kisfilm március 23-án, a lengyel-magyar barátság napján startolt.

A „Lengyel-magyar két jó barát / Együtt harcol s issza borát” mondás a lengyel köznemesség köreiben kapott szárnyra a 16. (más források szerint a 18.) században, a nagyon hasonló parlamenti rendszer, illetve a fegyverzet és harcmodor okán. A közös gyökereket erősíti Báthory István 1576-os lengyel királlyá választása, nem is szólva Jozef Zachariasz Bemről, azaz Bem József tábornokról, aki az 1848-as szabadságharcunk élére állt.

A lengyel-magyar barátság természetesen ezután sem szakadt meg, hiszen a budapestiek 1956. október 23-án éppen a „lengyel október” melletti szolidaritásból vonultak először utcára, a Bem-szoborhoz. Válaszul forradalmunkért a lengyelek szó szerint vérüket adták: pénzt, gyógyszert és vért gyűjtöttek a harcoló magyaroknak. Közös pont tehát akad bőséggel, de mit jelent ma, és mire kötelez bennünket, magyarokat ez a barátság itt, Európa szívében.

A békés egymás mellett élés korunk egyik legnagyobb kihívása határon innen és túl egyaránt. Hétköznapjainkban mindnyájunkat rengeteg impulzus, inger ér, amelyek emberi kapcsolatainkra is komoly veszélyt jelenthetnek. Sajnos, így fordulhat elő, hogy sokszor inkább a „fogást” keressük embertársunkon, semhogy elfogadási, empatikus képességeinket csillogtatnánk meg előtte.

A felebaráti szeretetnek, a nemzeti összetartozásnak és a Közép-európai népek barátságának ma százszorosan, ezerszeresen is fel kellene értékelődnie, mert ez az egyetlen, előremutató út bármely közösség kiteljesedéséhez. A legkisebbtől a legnagyobbig. Ezért fontos a lengyel-magyar barátság gyökere, eszméje és ápolása is.

A két nemzet közötti kapcsolat éltetésére készült videósorozatban a történet három izgalmas, látványos filmben fog kiteljesedni. Az előzetes március 23-án, a lengyel-magyar barátság napján debütált.

A kampány többi eleme egyelőre maradjon titok!