Oldal kiválasztása

Óriási siker volt az első mezőfalvi szántóföldi napok

2017. június 3.

Nagyszabású rendezvénynek és hagyományteremtőnek szánta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva elnevezésű eseményt, és az is lett belőle.

2017. május 31-e és június 1-je között a magas színvonalú esemény nyitónapjának fő produkciója a mozgógépes bemutató volt. A Hungexpo passzív, zárt kiállító teréből egy hatalmas szántóföldre költözött az AgrárgépShow, a hazai agrárgépszektor legnagyobb expója. A szántóföldi bemutatóval egybekötött kiállításon az érdeklődők munka közben láthatták, és akár maguk is kipróbálhatták a több tízezernyi lóerővel dübörgő gépeket, teljesen térítésmentesen.

Az expón a közel 100 kiállító a hazai agrárgépszektor teljes kínálatát, mintegy 300 gépet mutatott be az érdeklődőknek. A MEGFOSZ és a NAK által közösen szervezett rendezvény különlegessége, hogy a legújabb agrártechnológiákat és gépcsodákat idén bárki szabadon kipróbálhatta működés közben is. Az ország legnagyobb, interaktív agrárfesztiválja közel 50 focipályányi területen zajlott: itt vonultatták fel a közel egy milliárd forint összértékű agrárgépeket, melyeket ilyen számban most először mutattak be szántóföldi környezetben.

Már a házigazda Mezőfalvai Zrt. központja felé tartva fel-feltűnt a messzi távolból a színes, zászlóerdős, sokgépes, sátras forgatag, ami meglehetősen szokatlan egy mezőgazdasági földterületen. Aztán egyre beljebb haladva igazolást nyert, hogy megérte megálmodni a közel 40 hektáros területre az álló- és mozgógépes, növénytermesztési fajta- és technológiai bemutatókat, valamint egyéb kiállításokat, szakmai tanácskozásokat.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nyitóbeszédében elmondta, 120 kisebb-nagyobb agrárvállalkozás érezte úgy, hogy érdemes jelen lennie ezen az eseményen. (Ami azt illeti, a bemutató szakmai és más érdeklődőket is vonzott, hiszen szinte kilométeres autósor állt a bejáratnál, és a kijelölt parkolók a kezdésre szinte dugig megteltek – hétköznapi és napközbeni rendezvényként ennél jobb visszaigazolás a sikerességről vagy a megelőlegezett bizalomról talán nem is lehet.) Mint mondta, a versenyképes agráriumhoz kíván hozzájárulni ez a rendezvény azzal, hogy a gazdák okszerű és jó gazdálkodásának elősegítéséhez a megfelelő szakmai információkat, mezőgépeket egy helyszínen biztosítják.

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár megjegyezte, hogy a rendezvény akkor lesz sikeres, ha a gazdák azt mondják, megérte eljönni, mert rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek. Nos, mi elégedetlen szakembert nem láttunk, tehát ilyenformán sikeresnek tekinthető az I. NAK Szántóföldi Napok. A szervezőket legfeljebb egy teher nyomhatja: az igen magas nívót valahogy túl kellene szárnyalni 2018-ban…