Oldal kiválasztása

A Music Television évfordulóját ünnepeljük

2017. augusztus 1.

A Music Television adását 1981. augusztus 1-jén kezdte el sugározni az Egyesült Államokban. Az MTV eredetileg zenei klipekkel és videókkal indult, amelyek mellett további zenei műsorokat is a képernyőre tűzött. A csatorna hamar és tartósan vált a nemzetközi médiapiac különleges színfoltjává. Az MTV indulásának immár 36 éve: nézzük a siker receptjét!

A Music Television műsorszolgáltatási stratégiája egy nemzetközi ifjúsági kultúra létrehozására épül. Ebben a kultúrában a főszerepet a (pop)zene kapja; egy olyan közös nevező, amit a világ összes országának fiataljai egyformán értenek. Az MTV tehát abban lett élenjáró, hogy újszerű, egzakt stratégiája mentén sikerült áttörnie a nemzeti hovatartozás és a kulturális identitás kereteit.

Az MTV egyik volt vezetője, Sara Levinson bejelentése szerint a csatorna fő célja, hogy megteremtse azt a globális rock’n’roll falut, ahol a világ minden fiatalja megszólítható. Ebben a folyamatban természetesen a globalizáció, illetve az Egyesült Államok más országokra gyakorolt hatása is jelentős szereppel bírt.

Ennek értelmében a jól kimunkált stratégia prominens része a fogyasztói életmóddal történő azonosulás, amely természetszerűen vonzza a hirdetők figyelmét is. A transznacionális kultúra a nemzetközi terjeszkedés irányába is kapukat nyitott. 1987-ben indult el az MTV Europe, ekkor már Magyarországon is szabadon nézhető volt a csatorna, ’95-ben tették kódolttá az adást.

Az elmúlt 36 év során az MTV a világ számos régiójába betört, akarva akaratlanul a médiaipari történelem kiemelkedő szereplőjévé vált. A tulajdonos Viacom hazánkban továbbra is stratégiai szereplőként kezeli a csatornát, az októbertől megszűnő Viva TV magyar zenei tartalmai várhatóan az MTV-n fognak visszaköszönni.

Csapatunkból sokan nőttünk fel a Music Television adásain; nem maradhattunk le kedvenceink legújabb videoklipjeiről, – erre ma már azonban ott YouTube. Viszont ez most a nosztalgia uralkodó ideje: számodra mi a legkedvesebb emlék a forradalmasító MTV elmúlt 36 évéből? 🙂

 

Forrás:

Rosengren, K., E. (2004) Kommunikáció.

http://www.history.com/this-day-in-history/mtv-launches

http://www.mtv.co.hu/

http://kreativ.hu/cikk/vege_a_viva_tv_nek?utm_source=newsletter&utm_medium=kreativ_online_hirlevel&utm_campaign=19850