Oldal kiválasztása

Kézfogás a nonverbális kommunikációban

2017. március 21.

Donald Trump és Angela Merkel pénteki találkozóján az Ovális Irodában az amerikai elnök visszautasította a német kancellár kézfogását. A nemzetközi sajtóban több kommunikációs szakember elemezte az esetet, azonban arról kevés szó esik, hogy maga a kézfogás aktusa valójában mit is üzenhet a résztvevő feleknek.

Donald Trump híres kézfogásai rendszerint napirendre kerülnek: gondoljunk csak a Justin Trudeau kanadai, vagy Shinzo Abe japán miniszterelnökkel történt esetére. Mi a kommunikációs tréningjeink alkalmával alaposan tárgyaljuk a résztvevőkkel a nonverbális kommunikáció szabályait, amelyek között elsőrendű, hogy hogyan is parolázzunk partnerünkkel.

Fontos helyzetekben elengedhetetlen a kézfogás helyes alkalmazása, hiszen öntudatlanul kardinális üzenetet közvetítünk vele a másik fél irányába. Kézfogásnál a dominancia, a behódolás, vagy az egyenlőség állásfoglalását továbbítjuk, így szerepe rendkívüli lehet üzleti vagy protokolláris természetű találkozások alkalmával.

Ha a kézfogás pillanatában a tenyerünk lefele néz, egyértelműen a dominanciánkat sulykoljuk. Ennek ellentéte során átengedjük az irányítást a másik félnek, és őt helyezzük fölénybe. Ha úgy érezzük, hogy partnerünk fellépése erőszakos, akkor érdemes a ‘fel-a-kézzel’ technikát alkalmazni. Egyszerűen csak nyújtsuk oda a jobb kezünket, majd tegyük rá a balt a másik személy jobb kezére. Így kétkézzel könnyedén átfordíthatjuk függőleges helyzetbe a tenyerünket, – kiegyenlítve az erőviszonyokat.

Ismeretes a ‘döglött hal’ kifejezése, amely egyet jelent a hideg vagy izzadt kézzel, illetve a hozzátársult lagymatag kézfogással. A ‘csonttörő’ a túlzottan agresszív személyiség védjegye, alkalmazója erejét kívánja fitogtatni a kézfogáskor. Ez a két típus egyáltalán nem szolgálja a bizalom megteremtését. De mi a helyzet Trump és Merkel pénteki meg nem történt tenyérbe csapásával?

Az Ovális Irodában több elemző Trumpot szorongóként fémjelezi, és Merkelt hozza előnybe. Fontos számba venni azonban, hogy Merkel érkezésekor kezet rázott a két vezető, ahol egyértelműen érezhető volt a feszültség és a bizalom hiánya kettejük között, ennek kifejeződése ért csúcspontra az Ovális Irodában. Természetesen a kézfogás visszautasítása is üzenettel terheli az interakciót, amellyel pozícionálható az adott felek viszonya. Ezért is központi és sokat mondó ezen nonverbális eszköz rendkívül tudatos és megfontolt használata.

Fotó: politico.com