Oldal kiválasztása

Július 31-én bevonják a 2000 és 5000 forintos bankjegyeket

2017. július 20.

A forgalomban lévő forintbankjegyek cseréje 2014-ben indult útjára. A műszaki-technológiai avulás megelőzése érdekében az akció fő célja, hogy megújított, korszerűbb bankjegyek kerüljenek forgalomba. A csere gördülékeny menetét intenzív médiakampány támogatja.

Várhatóan 2019-től már csak a megújult bankjegyek maradnak a készpénzforgalomban, ezért a régi, 1997-től kibocsátott bankjegyeket fokozatosan bevonják. A lakosság szempontjából 2017 a bankjegycsere-program legtöbb változással járó éve. A régi 2000 és 5000 forintos bankjegyeket július 31-én, a régi 20 000 forintos bankjegyeket december 31-én vonják be.

Az 1997-2001 között kibocsátott, jelenleg forgalomban levő bankjegysorozatnak az elmúlt évtized során végrehajtott kisebb fejlesztései következményeként jelenleg 17 címletváltozata van forgalomban. Ha az új sorozat címletei mellett a régi bankjegysorozat változatai is használatban maradnának, az azt eredményezné, hogy összesen 23, azaz címletenként átlagosan majdnem négy változatát kellene a bankjegyeknek a napi fizetési műveletek során ismerni és azonosítani. Ez mind a bankjegyeket kezelő gépek működése, mind pedig a lakosság megbízható címlet-azonosítása szempontjából jelentős kockázatot hordozna.

Így az MNB – a külföldi jegybanki gyakorlatok tapasztalatait mérlegelve – főként azért döntött a régi címletváltozatok bevonásáról, hogy az egyes bankjegycímletek mind a gépek, mind pedig a lakosság számára könnyen és egyértelműen azonosíthatók, használhatók legyenek. Annak érdekében, hogy a megújult bankjegyeken alkalmazott, a hamisítás ellen védő korszerűbb biztonsági elemek „jótékony” hatásukat kifejthessék, szintén célszerű a kevésbé fejlett, a hamisítók célpontjául szolgáló régi címletváltozatok forgalomból történő mielőbbi bevonása.

Fontos tudni, hogy egy adott bankjegycímlet készpénzforgalomból való bevonása nem jelenti azt, hogy az esetleg még birtokunkban maradt bankjegyek elértéktelenednek!  A bevonás mindössze annyit jelent, hogy a bevonási határnap után az érintett címletváltozat már nem számít törvényes fizetőeszköznek, így elfogadása a készpénzforgalomban való fizetések során többé nem kötelező.

A bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három éven keresztül, területi korlátozás nélkül és díjmentesen váltja át a bevont bankjegyeket törvényes fizetőeszközre. E három év során az ügyfeleknek a hitelintézeteknél lehetőségük van arra is, hogy a bevonási határnapot követően még birtokukban maradt fizetőeszközöket bankszámlára fizessék be vagy egyéb befektetési szolgáltatást vegyenek igénybe. A bevont fizetőeszközök a jegybankban a bevonási határnaptól számított 20 éven keresztül – szintén díjmentesen és korlátozások nélkül – átválthatók.

A forintbankjegyek cseréje során az MNB  kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a lakosságot, valamint a kereskedelemben, a vállalkozói és a pénzügyi szektorban dolgozókat mindvégig naprakész adatokkal informálja: Három egymásra épülő szakaszban szervezzük a bankjegybevonás kommunikációját. A tájékoztatás hatékonysága érdekében rövid, egyértelmű üzeneteket adunk át a célszegmens számára. A kampány során a fő hangsúlyt a print, online és Facebook felületekre helyezzük, és kiemelt szerepet kapnak a televíziós TCR típusú megjelenések is. A visszajelzések alapján a kampány eddig effektíven célt ér, nagyon bizakodók vagyunk a cserefolyamat sikerességét illetően.”

Munkánkkal mi is mindenben az akció gördülékenységét támogatjuk; mind a kampány kreatív tartalmának, mind a kampány médiamixének vonatkozásában. A 2000 és 5000 forintos bankjegyek bevonásának visszaszámlálása tehát elindult; a régi címletek július 31-ig maradnak forgalomban. A bankjegybevonás fontos dátumait a kampány figyelemfelkeltő kisfilmje szemléletesen foglalja össze: