Oldal kiválasztása

Az adatvesztés az okosotthont is butává teszi!

2017. október 17.

Áramszünet, fizikai meghibásodás, szoftveres hiba: csak három lehetséges és nagyon is életszerű példa arra, hogyan veszíthetünk adatot okosotthon-környezetben is – és hogyan válhat egy csapásra újra „butává” a jól felépítettnek hitt rendszer. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy néhány perc ráfordítással megkímélhetjük magunkat az adatvesztés okozta bosszúságtól.

Az adatvesztés igazi rémálom, ám a legtöbben csak legyintenek, mondván: velük ez nem fordulhat elő. Jól működő (vagy legalábbis annak hitt) rendszereink – így az okosotthonunk lelkét jelentő központi egység vagy szerver – azonban nem 100%-osan hibatűrőek. Egy hirtelen áramkimaradás könnyen oda vezethet, hogy az addig tökéletes rendszer egyik napról a másikra működésképtelenné válik. Ilyen váratlan helyzetekben hasznos segítség lehet a fő beállításokról, vagy magáról a rendszerről készített biztonsági mentés.

Napjainkban számos okosotthon-rendszer létezik, köztük olyan is, ami a nagyon népszerű Raspberry Pi miniszámítógépen fut. Ez az apró eszköz memóriakártyáról üzemel: ezen található az operációs rendszer, itt tárolódnak a fájlok. PC-s analógiával élve a memóriakártya gép háttértára.

Ez a tárolási mód nagyban megkönnyíti a külső biztonsági mentések készítését is. A Win32 Disk Imager nevű, ingyenes programmal (a szoftver Windows rendszer alatt fut) néhány perc alatt úgynevezett image fájl készíthető a kártya teljes tartalmáról, amit aztán szabadon visszaírhatunk egy másik kártyára. Ezt követően az új kártyát csak vissza kell dugni a Pi-be, a rendszer a mentés pillanatában tárolt adatokkal töltődik vissza.

A legtöbb okosotthon-rendszerben egyébként található beépített biztonsági mentés opció – éljünk hát vele! Még jobb, ha ezt a rendszer automatizálva, helyettünk végzi el, ám ebben az esetben ne feledkezzünk meg arról, hogy a biztonsági mentés hova kerül. Ha ez a rendszer belső tárolóján található, akkor arról mindenképpen készítsünk egy külső másolatot is, vagy töltsük fel az általunk használt felhőalapú tárhelyre. Ezzel elkerülhetjük azt a kellemetlen szituációt, hogy hardveres meghibásodás esetén nem férünk hozzá az amúgy előrelátó módon elkészített biztonsági mentésünkhöz.

Ne feledjük: hogy a biztonsági mentés is érzékeny adat! Figyeljünk arra, hogy ne jusson illetéktelen kezébe, ha pedig felhőbe archiváljuk, gondoskodjunk arról, hogy rajtunk kívül senki más ne férhessen hozzá az így tárolt információhoz.